ביפולרית - מה שמעניין בעלי הפרעת מצב רוח, בני משפחה וחברים - דיכאון, חרדה, מאניה דיפרסיה, הפרעת אישיות גבולית - עלייה בדיכאון וחרדה בישראל מאז הקורונה

מה שמעניין בעלי הפרעות מצב רוח וקרוביהם
דיכאון | חרדה | מאניה דיפרסיה | אישיות גבולית

חפש
Facebook

לפי סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מנובמבר 2020, שלושה מכל עשרה ישראלים בני 21 ומעלה דיווחו על הרעה במצבם הנפשי במהלך המגפה. בסקר דיווחו 37% מהנשאלים על תחושות של חרדה ו–19% דיווחו על דיכאון.

עמותת סה"ר, המעניקה סיוע נפשי חינמי באינטרנט, דיווחה על עלייה של 35% בפניות אובדניות; וגידול של 57% בפניות בנושא דיכאון.

ישראל לא ערוכה להתפרצות "המגפה הנפשית של הקורונה"

"משבר הקורונה הוא האיום הגדול ביותר על בריאות הנפש מאז מלחמת העולם השנייה" — כך הכריז לפני חודש ה"גרדיאן" הבריטי בכתבת שער מהדהדת. לא צריך להיות מומחה לבריאות הנפש כדי לדעת, או ליתר דיוק להרגיש, שאנחנו לא מי שהיינו בינואר 2020, ואפילו לא מי שהיינו בזמן הסגר הראשון והשני.

הדאגות הבריאותיות והכלכליות, לצד הריחוק החברתי והניתוק מהמסגרות, גרמו להרעה במצבם הנפשי של רבים ■ מומחים מזהירים כי מערכת בריאות הנפש הציבורית מדולדלת ומיובשת - ולא ערוכה להתמודד עם "המשבר שאחרי המשבר"
מתוך כתבה מאת רוני לינדר | דה מרקר | 28.01.21
_____________

דיכאון מהקורונה: מספר הפניות לקווי החירום זינק פי 3.5

הריחוק החברתי הגן על רוב האזרחים מפני הנגיף, אך העצים את הבדידות • מומחים מסבירים: "המסרים המפחידים בכלל והבלטת מספר המונשמים והמתים בפרט, מכניסים רבים למצוקה"
מתוך כתבה מאת מיטל יסעור בית-אור | ישראל היום | 020.05.2
השלכות הקורונה מתגלות. בחודשיים האחרונים חל גידול של 44% במספר הפניות בנושא דיכאון לער"ן ומספר הפניות היומי לקווי החירום עלה פי 3.5 בהשוואה לימי שגרה.
מסיכום שביצע הארגון עולה כי בחודשיים האחרונים התקבלו בער"ן 3,400 פניות ובהן דיווחו הפונים על התמודדות עם דיכאון, בהשוואה ל־2,358 פניות בחודשיים שקדמו להתפרצות נגיף הקורונה. עוד עולה מהנתונים כי בחודשיים האחרונים התקבלו בער"ן יותר מ־900 שיחות עם תוכן אובדני. בעשרות מקרים הופעל נוהל חירום מציל חיים.
מאז פרוץ משבר הקורונה התקבלו בער"ן יותר מ־76 אלף פניות באמצעות הטלפון והאינטרנט. מספר הפניות הממוצע בתקופה זו עלה לכ־1,400 ביום בהשוואה לכ־400 בימי שגרה. זאת ועוד, בחודשיים האחרונים התקבלו 8,231 פניות מפונים שדווחו על התמודדות עם מחלת נפש, לעומת 6,394 פניות בחודשיים שקדמו למשבר הקורונה, המשקפות גידול של 29%.

רוב הפניות מנשים

60% מהפניות הגיעו מנשים. כחמישית מהפניות הגיעו מילדים, בני נוער וחיילים. וכחמישית מקשישים. 

התכנים המרכזיים שעלו מהשיחות הם: מצוקה נפשית חריפה: חרדה ומשבר: 59%, בדידות ויחסים בין־אישיים: 26%. יותר מ־40% מהפונים מדווחים על דיכאון כמשתנה מרכזי הנלווה לאובדנות.

"הריחוק החברתי אכן הגן על רוב אזרחי ישראל מהידבקות בנגיף הקורונה. מנגד הוא העצים את הבדידות ואת המצוקה הרגשית החריפה המוכרת כגורם סיכון לאובדנות. בהקשר זה חשוב להפנות את תשומת הלב לקבוצת הקשישים, שהיא קבוצת סיכון ראשונה במעלה לאובדנות, והקבוצה המבודדת ביותר לזמן הארוך ביותר", אומרת ד"ר שירי דניאלס, מנהלת מקצועית ארצית בער"ן.

"באלפי הפניות שקיבלנו מאנשים המתמודדים בשגרה עם מחלות נפשיות ופסיכיאטריות ובעיקר עם דיכאון בימי קורונה, מדווחים הפונים על היעדרם או על ירידה בשירותי הטיפול והמעקב המקצועיים החיוניים עבורם כאוויר לנשימה", מוסיפה ד"ר דניאלס.

 

סקר החוסן האזרחי בעת משבר הקורונה (נתונים: למ"ס, עיצוב: אידאה)
נזקי הקורונה / "דיכאון היא מחלה לא פחות קשה מקורונה"

פרופ' מולי להד: ״הצעירים בני 22-30 הם הקבוצה בסיכון הכי גבוה, הקבוצה השנייה זה ילדים״ | ״אנשים כרגע לא מחפשים פתרונות פילוסופים. הם מחפשים מענה לצרכים בסיסיים״ | ״כדאי שאנשים יחשבו על קומונה, שיחשבו על משפחה רחבה, שיחשבו ביחד על תקציב משותף״

מה אומרת לך עלייה של 5% במספר האנשים שחשים דיכאון?

"האמת היא לא באחוזים אלא במספר המוחלט. 5 אחוז מתוך 6.5 מיליון המבוגרים במדינת ישראל זה 325 אלף איש. זו כמות מטורפת. מאיפה יש למדינת ישראל כוח אדם לטפל בכל האנשים האלה? גם אם זה 180 אלף מקרים, או רק 18 אלף, אין מערכת בישראל שיודעת לקלוט כמות כזו של אנשים בדיכאון. יש בהם אנשים יותר ופחות חרדים, לא כולם במצב שהם הולכים להתאבד, אבל בתוכם יש אנשים שזה כן מה שעובר להם בראש, מאחר וזה אחד המאפיינים הקשים של דיכאון".

פרופסור מולי להד. "אנשים חרדתיים וגם אדישים, ברגע שאתה מכוון אותם לפעולה - עזרת להם מאוד". (באדיבות המרואיין)
מתוך כתבה מאת שי ניר | דבר | 27.07.2020 

פרופ' מולי להד (66), מומחה לטיפול והתערבות במצבי טראומה, לא מופתע ממצאי סקר החוסן האזרחי השלישי של הלמ"ס, שפורסמו אתמול (א'). את התערערות תחושת הביטחון הכלכלי, העלייה בתחושת הדיכאון והירידה בתחושת האמון, הוא מכיר מחיי היומיום.

כנשיא ומייסד מרכז "משאבים" לפיתוח חוסן, התמודדות והכנה לשעת חירום בקרית שמונה, להד לא זוכר תקופת פעילות כל כך עמוסה: "בחודש רגיל, עם 22 מטפלים, אנחנו מגיעים לכ-800 שעות טיפול, עכשיו קפצנו ל-1,600-1,200 שעות. פי 2-1.5. בזמנים רגילים אנשים ממתינים לקבלת מענה ראשוני עד 72 שעות מרגע הפנייה, הגענו למצב המתנה של שלושה שבועות. יש עכשיו עלייה עצומה בפניות".

איך אתה מסביר את זה?

"הבעיה נוגעת לעובדה שהקורונה לא נמצאת בשליטה. בתחילת המשבר, השליטה, או השטחת העקומה, לא הייתה לטובת האזרחים אלא לטובת מערכת הבריאות. ההשטחה השאירה את הקורונה בכל מיני חורים. כשיצאנו מהסגר היא יצאה לדרך, ועכשיו אנחנו אוכלים את זה".

באילו מקרים אתם מטפלים עכשיו?
"יש פניות מאנשים שאיבדו את משכורתם ולא מצליחים לראות אופק כבר למעלה מארבעה-חמישה חודשים ומצבם הרגשי הולך ומדרדר; יש עלייה בפניות מטיפות חלב סביב אלימות במשפחה; וכמובן אנחנו מטפלים באוכלוסייה הרגילה שלנו, ואני לא יודע מה יעשה האירוע הנוכחי בצפון, כי אנשים מרגישים מתח".

"ילדים מאוד רגישים למצבם הנפשי של הוריהם"

להד מוטרד מכך שהשיח הציבורי מתרכז בהיבטים הרפואיים של הקורונה ולא בהיבטים הנפשיים. "דיכאון היא מחלה לא פחות קשה מקורונה", הוא אומר, "למה לא מדברים על בריאות הנפש? למה כששומעים על 325 אלף איש, שמגיבים לא טוב בגלל המצב ועלולים להגיע לדיכאון, לא מדברים על בריאות הנפש באופן מסודר, לא מגדירים לטיפול בזה תקנים?

"אצלי לוקח שלושה שבועות לקבל מענה, אבל במערכת בריאות הנפש לוקח גם תשעה חודשים עד שנה וחצי של המתנה. במערכת החינוך שלנו יש מיליון וחצי ילדים. מהם היו עד עכשיו 60 אלף שזקוקים לעזרה, ועכשיו מדברים על 80-75 אלף. מאיפה יש לנו את כוח האדם לטפל בזה?"

איזו אוכלוסייה צפויה להיפגע הכי קשה במשבר?
"במחקר שעשיתי עבור הפרלמנט היווני, במשבר הכלכלי הגדול שלהם, גילינו שהקבוצה בסיכון הכי גבוה הם בני 30-22, הקבוצה שצריכה להיכנס למעגל העבודה. הם סיימו ללמוד ואין להם לאן ללכת לעבוד כי מקומות העבודה לא מחפשים עובדים. הם כאלה שצברו חובות, נמאס להם לחיות על חשבון ההורים, הם ציפו לצאת למהלך של צמיחה ועצמאות וכל זה נקטע. מה שאתה רואה היום ברחובות (גל המחאה) הוא פועל יוצא מההבנה הלא מלאה אבל העמוקה של הקבוצה הזו".

איך הצעירים ביוון התמודדו?
"אחוז גבוה מהקבוצה הזו היגר מיוון, ומבחינת ההון האנושי הקבוצה הזו מאוד הידלדלה. אבל זה לא רלוונטי לנו, כי אין לאן להגר עכשיו. ואם אין לך מוצא, אתה עוד יותר בדיכאון, וזה ימשך הרבה זמן. קשה לנבא, כי אני לא מכיר מצב שאנשים היו סגורים במדינתם ואין להם מוצא החוצה, כי אף אחד לא מחפש אותם".

קואופרטיב העגלה במצפה רמון. "שאנשים ינסו ללכת למודלים של קבוצות ובארטר, כלומר חילוף מוצרים. כרגע" (תמונה באדיבות "העגלה")
קואופרטיב העגלה במצפה רמון. (תמונה באדיבות "העגלה")

קבוצת סיכון נוספת היא, לדבריו, הילדים שמושפעים ממצב הוריהם.

"כל המדדים הבינלאומיים מצביעים על כך שכל עליה של אחוז באבטלה משפיעה על כמעט אחוז בבעיות הנפשיות. ילדים מאוד רגישים למצבם הנפשי של הוריהם. אם ההורים מדוכאים, עצבניים וחסרי סבלנות, ברור שהם יושפעו. אני מניח שרוב ההורים מנסים עדיין, במאמצים גדולים, לנהל את החיים שלהם. אני לא יודע כמה יצליחו לעשות את זה, ואז בוודאי ובוודאי שזה ישפיע על הילדים".

"בשלב ההתפכחות אנשים בדיכאון, מלאי כעס"

את המחאה האזרחית המתעצמת נגד מדיניות הממשלה, להד מגדיר כ"שלב ההתפכחות", על פי מודל "שלבים בתגובת הקהל לאסון" (פארברו ופרדריק, 1996).

תקופת הסגר והתנהגות הציבור במהלכו היו, לדבריו, השלב השני במודל, שלב הקרוי "ירח הדבש". זה שלב שנמשך בין שבוע למספר חודשים, ובמהלכו אנשים דואגים לצרכיהם וצרכי זולתם, והתקווה הכללית לשיקום גבוהה.

"בשלב ירח הדבש", מסביר להד, "הציבור עושה את כל מה שמבקשים ממנו, גם אם זה נראה לחלוטין בניגוד לטבע, כמו להסתגר בבית, לא לפגוש את המשפחה וכל מה שעשינו בתקופת הסגר".

ומה קורה אחרי "ירח הדבש"?
"אנשים מאבדים את הנכונות להמשיך ולהיות תמימים ומשתפי פעולה. אז מגיע שלב 'ההתפכחות'. זה השלב שאנחנו נמצאים בו עכשיו. הוא מאופיין באנשים בדיכאון, אנשים מלאי כעס, הכעס הופך לזעם, ומשתוללים ברחובות. אנשים מרגישים שאין מוצא, תחושת היחד מתפוררת. אנשים חזקים מצליחים להתארגן והפחות חזקים נשארים לבד. זה מוכר לנו הרבה שנים. זה שלב שלוקח הרבה זמן לצאת ממנו".

בראיון שערכנו איתך בתחילת המשבר, אמרת שעשייה היא פעולת נגד לחוסר אונים ולחוסר וודאות. נכון להסתכל על ההפגנות כעשייה, כאקט של שליטה?

"עכשיו, בשלב ההתפכחות, המצב שונה, הפעילות עכשיו לא נעשית כחוויה של שליטה. הפעילות הזו היא ניסיון נואש להכריח את המערכת להביא את המשאבים, או להתחיל בצעדים שיעזרו לי לצאת מהמשבר. הפעולה עכשיו היא המעבר מכעס לזעם. הממשלה הבטיחה להם הבטחות נפלאות ש'נעזור לכם'".

עד כמה התנהלות הממשלה משפיעה על המצב הנפשי של האזרחים?

"הבעיות המרכזיות הן לא רק בכלכלה, הן גם בתחומי המנהיגות, האמינות ועבודה מתוך תכנון, שלא נעשית בשליפה. זה דבר שלא רק אני מדבר עליו".

מה ניתן לעשות עכשיו?

"אנשים מסתובבים חסרי מעש וזה רק מוביל אותם לדיכאון, יאוש, כעס, אלימות בבית ובמשפחה. אנשים כרגע לא מחפשים פתרונות פילוסופים. בסולם הצרכים של מאסלו הם נמצאים בתחתית, בשורה אחת ושתיים, הם מחפשים אחר צרכים בסיסיים ותחושת ביטחון. זה מה שהם צריכים".

"לחזור לתפיסה כמה שיותר משפחתית-קהילתית"

מבחינת הפרט, להד מדבר על עזרה עצמית. "הפתרון הכוללני של ממשלת ישראל וגופים גדולים לא בידנו", הוא אומר, "הדבר היחידי הוא שהאדם יעזור לעצמו. ינסה למצוא בכל הזעם איזו שגרה מרגיעה ומכוונת. גם אם אתה יוצא להפגנה, תמצא זמן להשקיט את עצמך, תדאג לזמן להיות עם המשפחה, תדאג איפה לגייס כוחות, כי המשבר הזה לא הולך לעבור כל כך מהר. זה משבר יותר מסובך ממה שמכירים".

מתקני כושר ציבוריים בחוף בתל אביב. ״הפרט צריך למצוא זמן להשקיט את עצמו, לבלות זמן עם המשפחה, לדאוג לגייס כוחות״ (ChameleonsEye / Shutterstock.com)
מתקני כושר ציבוריים בחוף בתל אביב. (ChameleonsEye / Shutterstock.com)

לדבריו, צריך לדבר על מערכת קהילתית: "שאנשים ינסו ללכת למודלים של קבוצות ובארטר, כלומר חילוף מוצרים. כרגע", הוא מסביר, "זה רק בידיך ובידי המשפחה שלך ליצור קבוצת תמיכה, שאולי תהיה מקור לרעיון או רעיונות תעסוקתיים.

"צריך לחשוב מחוץ לקופסה ולחזור לתפיסה כמה שיותר משפחתית-קהילתית, ולראות מה ניתן לעשות כדי לעבור את השלב הזה בגובה פני המים, לא הרבה מעל זה. הבדידות היא אולי הדבר הכי קשה שמלבה את הדיכאון. אם לפחות את זה נוריד, המצב כבר יהיה יותר טוב.

"אני לא רוצה להשמע כפילוסוף ניו אייג', אבל כדאי שאנשים יחשבו על קומונה, שיחשבו על משפחה רחבה, שיחשבו ביחד על תקציב משותף. משפחה עם הילדים הבוגרים שלהם, איך ביחד הם יכולים לקחת מחויבות כלכלית, לעומת יחידים שהבנק אולי לא מוכן לתת להם כרגע הלוואות. הרבה אינפורמציה יכולה לעזור – איפה ניתן לקבל סיוע כזה או אחר, או הכשרה מקצועית.

"אנשים צריכים לשאול את עצמם, האם אני מצליח להעסיק את עצמי בכיוון שיתן תחושה של אני קיים".

שכיחות הפרעות דיכאון וחרדה בישראל עולה מיום ליום


מדו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם ב-2016 עולה כי בקרב היהודים, 34% מבני 20 ומעלה חשו מדוכאים לעתים קרובות או מדי פעם ו-9% חשו דיכאון לעתים קרובות.

במגזר הערבי תחושת הדיכאון מגיעה ל-49%. שיעור הדיכאון לרוב גבוה יותר בקרב נשים: 40% מהן חשו מדוכאות לעתים קרובות או מדי פעם, לעומת 27% מהגברים.
 
המספרים עולים משנה לשנה, במיוחד החל במגיפת הקורונה.

______________
דוח של ארגון הבריאות העולמי מגלה עלייה של 18% בשיעור הסובלים מהפרעות דיכאון בעולם, משנת 2005 עד 2015.
מקור: YNET 1 | YNET 2
בארגון מציינים עוד כי ברוב העולם קיימת בעיית נגישות לאבחון מוקדם וטיפול בהפרעות דיכאון וחרדה, והתוצאה היא לא רק פגיעה באיכות החיים וסכנת אובדנות, אלא גם עלות כלכלית המוערכת בהפסד של מעל טריליון (אלף מיליארדים) של דולרים כל שנה.
על פי הדו"ח, חיים כיום בעולם כ-322 מיליון איש הסובלים מדיכאון, מרביתם בדרום מזרח אסיה ומערב הפסיפיק. השיעור הגבוה באזורים אלה מיוחס בעיקר לגודל האוכלוסיה ביבשות הללו. שיעור גבוה של סובלים מדיכאון נמצא גם בשאר אזורי העולם.
שיעור הפרעות הדיכאון משתנה בין המגדרים ובין הגילאים: מרבית הסובלים מהפרעות דיכאון וחרדה הן נשים בעשור השישי, השביעי והשמיני לחייהן: 7.5% מהנשים בגילאי 74-55 סובלות מדיכאון, בהשוואה ל-5.5% מהגברים בגילאים אלה. דיכאון פוגע גם בילדים ומתבגרים מתחת לגיל 15, אולם בשכיחות נמוכה מזו של המבוגרים.
 

התרענו מהמחיר הנפשי של התקופה הזו. עכשיו מגיעות ההוכחות

נתונים מטרידים מאוד שפורסמו בסוף השבוע מוכיחים את המחיר הנפשי העצום של מגיפת הקורונה. הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ' עם כל הפרטים על תמרור האזהרה הזה

מאת ד"ר אילן רבינוביץ' | וואלה בריאות | 16/8/20

התרענו מהמחיר הנפשי של התקופה הזו. עכשיו מגיעות ההוכחות נגיף הקורונה גובה המון קורבנות, אבל חלק מהקורבנות האלה מעולם לא נדבקו בנגיף, הם פשוט סובלים מההשלכות שלו.
המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC) פרסם בסוף השבוע נתונים דרמטיים, המהווים תמרור אזהרה בדבר השפעת נגיף הקורונה על המצב הנפשי של הציבור האמריקני בכלל, ובקרב צעירים בפרט.

הדוח הציג נתונים מדאיגים שנאספו במהלך יוני ברחבי ארה"ב, לפיהם המצוקה הנפשית עולה במקביל לעליה במספר החולים והמתים. 41 אחוזים מהנשאלים בסקר סובלים מבעיה נפשית אחת לפחות, 30 אחוזים סובלים מבעיה אפקטיבית בעוצמה מג'ורית - חרדה ודיכאון.

חרדה מתבטאת בלחץ, מחשבות טורדניות הגורמות מצוקה על בריאות, מצב כלכלי, דאגה לבני משפחה בסיכון. התוצאה היא לחץ אופף, מצוקה ובעיות שינה. הסימנים הגופניים של מצוקה בצורת התקף חרדה הם קוצר נשימה, דופק מוגבר, לחץ בחזה, רעד , גל קור/ חום וחוסר סדירות של מערכת העיכול. התוצאה של אלה היא לעיתים חרדה מפני החרדה. קרי, הימנעות מסיטואציות מעוררות חרדה, והסתגרות.

דיכאון קליני מג'ורי כולל חמישה מתוך הסימפטומים הבאים, במשך שבועיים ברצף: מצב רוח ירוד, חוסר עניין והנאה, בעיות שינה ותיאבון, מחשבות אשם, ירידה בריכוז, חוסר אנרגיה וחולשה, אי שקט, תחושת ייאוש עד אובדנות פאסיבית ("טוב מותי מחיי") או אקטיבית (תכניות קונקרטיות איך לשים קץ לחיים ) - מלווים בירידה תפקודית.

26 אחוזים דיווחו על תסמיני PTSD - הפרעה פוסט טראומתית - הכוללים סף גירוי נמוך והתפרצויות, פלאשבקים והימנעות.

הנתונים היו דרמטיים אפילו יותר בחלוקה לקבוצות:

  • אחד מגיל שלושה צעירים בגילאי 18-24 סובל מסימפטום התנהגותי או נפשי
  • מחצית מהמבוגרים בגילאי 25 עד 44 מדווחים על סימפטומים נפשיים
  • בקרב כל אוכלוסיית המחקר, 11 אחוזים שקלו באופן אקטיבי להתאבד בשלושת חודשי הקורונה האחרונים
  • 25 אחוזים מקרב הצעירים בגילאי 18-24, דהיינו אחד מכל ארבעה, סבלו ממחשבות אובדניות אקטיביות
  • 30 אחוזים מקרב הנשאלים המובטלים סבלו ממחשבות אובדניות

גם בישראל יש סיבה לדאגה

הדוח הזה מראה נתונים שקהילת הרופאים הפסיכיאטרים חוזה בהם מדי יום בארה"ב, וגם בישראל מגמת העלייה של המצוקה הנפשית ניכרת, אם כי (עדיין) לא באותם אחוזים. קיים יחס ישר בין שכיחות מקרי החולים ומקרי המוות למצוקה הנפשית. עובדה ברורה היא שלמשבר הקורונה יש השלכה ישירה ודרמטית על המצב הנפשי של האוכלוסייה הן בשל החשש הבריאותי, ההגבלות, החשש מסגרים והן בשל המצוקה הכלכלית: שיעור האבטלה הגבוה, קריסת עסקים עצמאיים. חוסר הוודאות לגבי העתיד מערער את הקרקע עלייה מהלכים רבים.

במקביל לנתונים המדאיגים האלה, חברות התרופות באירופה ובארה"ב דיווחו על חסרים בתרופות נוגדות דיכאון-חרדה-אובססיה והפרעות שינה, בשל העליה החדה בצריכה וריבוי חד של המרשמים שאנו הפסיכיאטרים נאלצים לרשום לאנשים שמגלים תסמיני מצוקה חדים.

אבל עוד לפני הטיפול התרופתי, אסור להסתיר את סימני המצוקה. לא להיות חרד בתקופה זו של חוסר וודאות כלכלית וחרדה בריאותית לנו ולקרובים אלינו מכל, זה כמעט לא נורמלי. שיתוף ושיחה (ביחוד עם אנשי מקצוע וגם טלפונית מול צוותי ער"ן) מאד מקלים על המצב. הסתרה של המצוקה הנפשית גורמת לסיר הלחץ הפנימי לבעבע עד התפוצצות בלתי נמנעת.

לכולנו יש מערכת עצבים עצמונית (אוטונומית) שיוצאת לפעולה במצבי דחק של הישרדות. היא נקראת המערכת הסימפטטית, והיא יכולה לגרום למתח, לחץ, דופק מואץ, דריכות, הזעה, קוצר נשימה. המטרה בימים אלה צריכה להיות לסלק מחשבות טורדניות שליליות הגורמות להצפה חרדתית. להבין שיש בנו כוחות וחוזקה הרבה יוצר עוצמתיים ממה שחשבנו.

זיכרו, חרדה לא מטופלת לרוב אינה נעלמת, אלא הופכת פרוגרסיבית (מחמירה) ומובילה לדיכאון קליני מג'ורי.

אובדנות הוא פתרון קבוע לבעיה זמנית, המרסקת משפחות שלמות. אם חלק מהסימפטומים שתוארו לעיל מוכרים לך או שאתה חוזה בהם אצל אחד הסובבים אותך, חובה מידית לפנות לטיפול, ללא דיחוי. יש לנו הרופאים הפסיכיאטרים כלים רבים, מגוונים ומעולים להתאים טיפול אישי לאדם הסובל בהצלחה מרובה.