ביפולרית - מה שמעניין בעלי הפרעת מצב רוח, בני משפחה וחברים - דיכאון, חרדה, מאניה דיפרסיה, הפרעת אישיות גבולית - טיפול נזעי חשמל - ECT | טיפול בקסדת גרייה מגנטית dTMS

מה שמעניין בעלי הפרעות מצב רוח וקרוביהם
דיכאון | חרדה | מאניה דיפרסיה | אישיות גבולית

חפש
Facebook

חולים תסמיניים שאינם מגיבים לשום טיפול תרופתי מועמדים לעבור טיפול בנזעי חשמל (ECT).

טיפול בנזעי מוח (ECT) הוא טיפול פסיכיאטרי ותיק בדיכאון, שחוגג 80 שנות שימוש מוצלח ויעיל.

מקורות: מכון טמיר

הטיפול כרוך בהתקפים אפילפטיים יזומים תוך שימוש בגירויים חשמליים, בעוד המטופל מצוי תחת הרדמה כללית וגופו רפוי באמצעות חומר שמפחית מתח בשרירים. 


בין החולים שיכולים להיעזר ב-ECT - בעלי דיכאון עמיד, ביפולריים בהתקף מאני (חלקם), חולים קטטוניים.



הפחד מנזעי חשמל

שיטת טיפול זו מעוררת חששות רבים, וקיימים מיתוסים רבים לגבי הכאב שנלווה לה והפגיעה שלה ביכולות הזיכרון. עם זאת, מחקרים מצביעים על כך שהטיפול עצמו אינו גורם לכאב ועל כך שהפגיעה בזיכרון היא פגיעה זמנית בלבד.

טיפול בדיכאון באמצעות נזעי חשמל (ECT)

טיפול בדיכאון באמצעות נזעי חשמל (ECT) הוא טיפול בו זרם חשמלי יזום ומבוקר מוזרם למערכת העצבים המרכזית וגורם להתקף מוחי מבוקר של המוח ובפרט של אזורים הקשורים בוויסות מצב הרוח, החשיבה, השינה והתיאבון. התקפים אלו נמצאו כמסייעים בהפסקת או הפחתת סימפטומים דיכאוניים ונחשב לטיפול יעיל עבור אנשים אשר טיפולים פסיכולוגיים ותרופתיים לא היו יעילים דיים עבורם.

איך זה פועל?

בדיוק כמו בטיפול תרופתי, איש עדיין לא גילה את אופן הפעולה המדויק של ה-ECT על המוח, למרות שידוע כיום כי ההיפוקמפוס, והקישורים הנוירוליים אליו, מעורבים בתהליך התרפויטי המיטיב של הפרוצדורה (ההיפוקמפוס הוא איבר מוחי חיוני לקליטה, קידוד ועיבוד של זכרונות חדשים, מה שכנראה מסביר את תופעת הלוואי המרכזית - אובדן זיכרון זמני, או אמנזיה אנטרוגרדית, לאחר טיפול ECT). 
הסברה היא כי הגירוי החשמלי מתפשט לחלקים מוחיים עמוקים יותר המעורבים בוויסות מצב הרוח, וכי כאשר חוזרים על הפעולה שוב ושוב מתקיים תהליך של נרמול המעגלים העצביים המתווכים דיכאון.

_____________________

 מחקר חדש מלמד כי הטיפול יעיל באותה המידה עבור מטופלים דיכאוניים שעוברים אותו באופן רצוני או כפוי.

הכיוון המחקרי העכשווי, שנראה מבטיח למדי, משדרג את הטיפול החשמלי המסורתי, באמצעות שימוש ב- (MST (magnetic seizure therapymagnetic seizure therapy, טיפול שיוצר את ההתקפים האפילפטיים המבוקרים דרך שדה מגנטי במקום זרמי חשמל.

מכון טמיר 2021

Deep TMS- טיפול בדיכאון עם קסדת גרייה מגנטית עמוקה

dTMS – deep Transcranial Magnetic Stimulation- טיפול בדיכאון באמצעות גרייה מגנטית מוחית עמוקה נבחן במחקרים כבר מספר עשורים, אך רק לאחרונה פיתחה חברת ברנסווי הישראלית קסדה טיפולית שמביאה עימה בשורה חדשה.

מאת: איתן טמיר | מכון טמיר | 6/7/2019

קסדה לטיפול בדיכאון - Dtms

גירוי מוחי מגנטי מוכר כבר כ-30 שנה כמשפר את הפעילות המוחית של אנשים הסובלים מהפרעות מסוימות, נפשיות ונוירולוגיות, אולם רק לאחרונה הבשילו התנאים כדי להנגיש אותה ככלי יעיל לטיפול בדיכאון.

גרייה מוחית לטיפול בדיכאון

בשנים האחרונות התפתחה טכנולוגיית ה-TMS העמוקה, טכנולוגיית הגרייה המגנטית, ועמה ההבנה כי מרבית הבעיות הנפשיות קשורות באיזורים עמוקים יותר במוח האדם, אליהם ה-TMS השגרתי איננו מסוגל להגיע.
חוקרים רבים מתאמצים לפתח שיטות לגירוי איזורים ספציפיים במוח, במטרה להפחית דיכאון, מבלי להשתמש בפרוצדרות חודרניות. והנה, הבשילה לה טכנולוגיה מתקדמת יותר- טכנולוגיית ה-deep TMS, גרייה מגנטית מוחית עמוקה, שפותחה ממש אצלנו, במכון וייצמן ובחברת Brainsway הישראלית.

איך TMS עובד?

גרייה מגנטית למוח מבוצעת על ידי רופא או אחות, בהכרה מלאה ובישיבה על כיסא, כאשר המכשיר, המוצב כנגד הקרקפת, שולח פעימות קצרות אך אינטנסיביות אל תוך המוח.

במוח מייצרים הפולסים זרם חשמלי, המתרכזים בקליפת המוח הקדם חזיתית השמאלית (הקורטקס הפרה-פרונטלי), אזור בו מודגמת לעתים קרובות פעילות חשמלית חריגה אצל לוקים בדיכאון.

משך הטיפול

טיפול TMS טיפוסי נמשך כ-20-30 מפגשים, כחצי שעה כל אחד, בתדירות של 3-5 טיפולים לשבוע.

הטיפול נפרס בדרך כלל על פני שישה שבועות, והוא מתאים כטיפול אלטרנטיבי לכ-30-50% מקרב הסובלים מדיכאון שאינם מגיבים לטיפול תרופתי.

כיום מומלץ הטיפול המגנטי רק במקרי דיכאון עמיד קשים, שאינם מגיבים לתרופות, אך יעילותו ממשיכה להיבדק בעולם ״האמיתי״, גם בטיפול בהפרעות אחרות.

חוקרים מצאו, למשל, ש-TMS עשוי להיות יעיל במצב של דיכאון וסקולרי שמקורו בשבץ, ואף נבחנת האפשרות לטפל באמצעותו בסכיזופרניה, בהתמכרויות, בהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) ובהפרעות נפשיות אחרות.

בעוד שה-TMS נראה מבטיח ומטפלים מדווחים על תוצאות משביעות רצון, בהחלט לא מדובר בפתרון קסם:

למרות שחלק מהמטופלים שהגיבו באופן חיובי ל-TMS חוו הקלה בתסמינים שנמשכה חודשים, ואפילו שנים, לעתים מתעורר צורך בטיפולים חוזרים מדי כמה שבועות או כמה חודשים על מנת למנוע נסיגה.

מחקר שנערך השנים האחרונות הראה סיכויים נמוכים באופן משמעותי להידרדרות (הישנות הדיכאון) במידה ומתקיימים ״טיפולי תחזוקה״ על בסיס קבוע, אך עדיין מוקדם לקבוע מהי הדרך האפקטיבית ביותר לעבור את הטיפולים מבחינת תדירות, עוצמה ואפילו המקום המדויק שאליו מכוונים הפולסים.

לעומת זאת, כן קיימת אינדיקציה לכך שמה שחשוב יותר הוא הגירוי הכולל של המוח, ולא מספר הטיפולים.

מטופלים דיכאוניים שאושפזו במהלך התקף אובדני וקיבלו טיפול Dtms מרוכז, לא הראו תופעות לוואי מיוחדות, והפכו במהרה ל״לא-אובדניים״, בתגובה לטיפול.


בנוסף, נבדקת האפשרות שהפעלת המטופל באופן כלשהו תוך כדי קבלת הפולסים תגביר את אפקטיביות הטיפול, למשל קבלת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממש בעודו ישוב על כיסא ה-TMS.

בינתיים התוצאות מעורבות, עם יוצא דופן אחד: טיפול בכאב, כאשר מהנתונים עולה שה-TMS עשוי להיות לעזר בטיפול בכאב אקוטי או כרוני.


במקביל, נבחנות שיטות אחרות לגירוי המוח לצרכים טיפוליים, ביניהן פולסים על-קוליים או גירוי באמצעות אור (אופטוגנטיקה).

הטיפול מתקיים כיום במספר מרכזים לבריאות הנפש בישראל, ביניהם שלוותא, ובבתי חולים כלליים, כמו במרפאה לטיפול בדיכאון בגרייה מגנטית באיכילוב.